اصول فيلمنامه نويسي : جوهره ، ساختار سبک 21 ; زير ساختار ( قسمت چهارم)
اصول فيلمنامه نويسي : جوهره ، ساختار سبک 21 ; زير ساختار ( قسمت چهارم)
اصول فيلمنامه نويسي : جوهره ، ساختار سبک 21 ; زير ساختار ( قسمت چهارم)
مترجم: ناديا غيوري
صداي روي تصوير
ــ اگر صاحب اين صدا يا به عبارت ديگر راوي ، يکي از شخصيت هاي داستان باشد ( که غالباً قهرمان قصه است ) روايت او مي تواند داستان را مملوس تر و زاويه ديد قصه را مشخص تر کند ، به خصوص در نقطه ورود به داستان ( فيلم هايي مثل مزرعه روياها ، گتسبي بزرگ ، خارج از آفريقا ، بزرگ مرد کوچک ، رفقاي خوب و سان ست بلوار )
ــ اگر راوي يکي از شخصيت هاي قصه نباشد ( براي مثال در تام جونز ) روايت او حالت بي طرفانه اي در داستان ايجاد مي کند .
ــ بعضي داستان ها براي اين که در ساختار به يکپارچگي برسند ، نياز به راوي دارند ( ادوارد دست قيچي ، قطاربازي ، 84 Charing Cross Road ، کنارم بمان و سال هاي سرگرداني )
ــ مي توان از روايت براي ايجاد لحظات وقفه يا تامل در داستان بهره برد ( Badlands )
تمرين : فيلم حقيقي ، عميق ، ديوانه وار را ببينيد و در آن به نحوه کاربرد صداي روي تصوير يا راوي توجه کنيد . به نظر شما آيا کاربرد صداي روي تصوير در اين فيلم مثبت ، خلاقانه و موثر است يا برايتان حالت کسل کننده و ناخوشايند دارد ؟
تمام توصيه هايي که درباره چگونگي گفت وگو ارائه مي شود ، فقط در حد پيشنهاد است . اگر قرار باشد که تمام اين توصيه ها يا به عبارتي قوانين را مو به مو اجرا کنيد ، متوجه مي شويد که گفت وگوهاي فيلمنامه تان حالتي مکانيکي و تصنعي پيدا مي کند . حقيقت اين است که براي آن که بياموزيد چگونه گفت وگويي خوب بنويسيد ، بايد پيش از هر چيز خوب شنيدن را ياد بگيريد . گوش کنيد و ببينيد که گوينده چگونه معاني مورد نظر خود را با استفاده از کلام يا بدون استفاده از آن ، بيان مي کند ( هم در زندگي عادي و هم در فيلم هاي روي پرده ) ، به معاني پنهاني عبارات که در زير معاني اوليه و آشکار آنها نهفته اند دقت کنيد و آنها را بشنويد - اين همان چيزي است که به آن زير متن هم مي گوييم - به صداها ، نحوه بيان افراد و حتي حرکت صورت و بدن آنها توجه کنيد . علاوه بر همه اينها ياد بگيريد که چطور به صداي شخصيت هاي خود در فيلمنامه گوش کنيد . اگر در طول کار درست به شخصيت هاي خود گفت وگوي آنها گوش داده باشيد ، آنها را بهتر مي شناسيد و مي توانيد به شکلي کاملاً واقعي آنها را بسط دهيد . به نحوي که هر کدام گفت وگوي خود را داشته باشند . به اين ترتيب مي بينيد که شخصيت ها از طريق شما و به کمک شما شروع به نوشتن گفت وگوهاي خود مي کنند . گفت وگو چيزي نيست که بتوانيد با فکر کردن آن را بنويسيد ، بلکه بايد قبلاً آن را جايي شنيده باشيد .
( ديويد الگار )
چند راهنمايي و توصيه
ــ اطلاعاتي را که پيشتر در جايي از فيلمنامه از خلال يک گفت وگو به مخاطب منتقل شده ، براي بار دوم در يک گفت وگوي جديد استفاده نکنيد ؛ فيلمنامه فيلمنامه نويس هاي مبتدي پر از اطلاعات تکراري است .
ــ اگر شخصيت شما داراي لهجه و گويش خاصي است ، لازم نيست که موقع نوشتن گفت وگوي او اين گويش را رعايت کنيد ، بلکه براي خواننده فيلمنامه همين کافي است که بنويسيد مثلاً فلان شخصيت با لهجه اسکات / نيوجرسي يا هر لهجه ديگري حرف مي زند . البته استفاده کردن از برخي کلمات و ترکيبات شکسته در زبان محاوره اي ايراد چنداني ندارد ، اما بهتر است در به کار بردن اين نوع کلمات و ترکيبات هم زياده روي نکنيد .
ــ اگر مي خواهيد روي عبارتي تاکيد کنيد ، تا حد امکان از علامت تعجب ( ! ) استفاده نکنيد ؛ هيچ وقت گفت وگوهاي يک شخصيت را با حروف ايتاليک ننويسيد ؛ از حروف بزرگ هم استفاده نکنيد ( در زبان انگليسي ) مگر به ضرورت ؛ اگر گاهي لازم شد مي توانيد براي تاکيد روي جمله يا عبارتي ، زير آن خط بکشيد .
ــ لازم نيست که براي همه گفت وگوهاي پرسشي يک پاسخ بنويسيد . گاهي سکوت ، يک عکس العمل حرکتي و يا حتي عدم عکس العمل در مقابل يک حرف مي تواند درست به اندازه يک پاسخ و يا حتي بيشتر از آن موثر و گويا باشد ( فيلم شاهد ) گاه يک پاسخ غير مستقيم و باز مي تواند جزئيات بيشتري از ذهنيات شخصيت مقابل را براي مخاطب روشن کند .
تمرين : به انتخاب خود فيلمي را که خيلي کنش محور ( اکشن ) نباشد ، ببينيد .
ــ معلوم کنيد که پرده اول فيلم کدام است ( اگر در پرده اول با يک کنش دلهر آور يا ترسناک مواجه شديد ، آن را در يک فيلمنامه داستاني کوتاه تلويزيوني 30 دقيقه اي يا در 10 دقيقه نخست يک فيلمنامه سينمايي امتحان کنيد )
ــ بار ديگر پرده اول را با دقت ببينيد و به همه صحنه ها و اتفاقاتي که در هر صحنه مي افتد ، توجه کنيد و ببينيد که در هر صحنه چه اطلاعاتي به مخاطب ارائه مي شود و... اين کار را تا جايي ادامه بدهيد که کاملاً به جزئيات اول وقوف پيدا کنيد . در اين مرحله اگر بتوانيد فيلمنامه فيلم مورد نظرتان را پيدا کنيد ، بهتر است آن چه را که گفتيم روي متن فيلمنامه انجام دهيد .
ــ بر اساس فيلمنامه اي که از روي فيلم مذکور نوشته ايد ( يا فيلمنامه اصلي فيلم ) سعي کنيد تا پرده اول را بدون استفاده از حتي يک سطر گفت وگو ، درست مثل يک فيلم صامت ، بنويسيد تلاش کنيد تا به شيوه اي تصويري . شخصيت ها و کنش هاي معني دار پرده اول را شرح و بسط دهيد .
حتماً از خود مي پرسيد چرا بايد چنين تمريني را انجام بدهيم ؟ پاسخ من اين است : من تضمين مي کنم که با اين کار اين مهارت را پيدا کنيد که بدون استفاده از کلمات و فقط با کمک تصاوير به مخاطب خود بگوييد شخصيت ها چطور فکر مي کنند و چه احساسي دارند . اگر بتوانيد تصويري فکر کنيد ، آن وقت است که مي توانيد تصويري بنويسيد .
تدوينگران فيلم و بازيگرها بر اين عقيده اند که يک درام وقتي درامي قوي از کار دي مي آيد که زير متن آن خوب باشد . صحنه کلاسيک غذا خوردن در فيلم تام جونز ، صحنه باز کردن دگمه هايي دستکش در کالسکه در فيلم عصر معصوميت و صحنه اي در فيلم پيانو که مرد با انگشت خود پاي زن را از خلال سوراخ کوچکي در جوراب او لمس مي کند را به خاطر بياوريد . موضوع اين صحنه ها چيست ؟ غذا خوردن با جوراب سوراخ ؟ هيچ کدام . بلکه حرف بر سر يک کشش دو جانبه عاطفي بين شخصيت است .
در زندگي واقعي هم مي بينيم که معناي واقعي اتفاقات و حرکات زير معناي ظاهري آنها نهفته است . اين همان چيزي است که به آن زير متن مي گوييم ؛ يعني آن چه که وراي خطوط فيلمنامه و کنش هاي آن مخفي شده است و در واقع قصد و نيت ( آگاهانه يا نا آگاهانه ) شخصيت داستان هم همان است . زير متن دستور کار مخفي يک شخصيت را براي فيلمنامه نويس معلوم مي کند .
تمرين : صحنه مهماني در فيلم توتسي را بررسي کنيد . سندي در حالي که کودکي را در آغوش گرفته براي همه مي گويد که مايکل چقدر بچه ها را دوست دارد . او درست وقتي اين حرف را مي زند که مايکل از کنارش مي گذرد . مايکل بعد از شنيدن حرف سندي و با تکان دادن سر و خيلي بي تفاوت حرف او را تاييد مي کند ؛ در حالي که حتي نيم نگاهي هم به بچه نمي اندازد .
زير متني که فيلمنامه نويس در اين صحنه براي مايکل و سندي در نظر داشته ، چه بوده ؟ و چگونه آن را نشان داده ؟
تمرين : حالا همين تمرين را در مورد فيلم شاهد تکرار کنيد . يکي در صحنه اي که ريچل مشغول مداواي زخم هاي جان است و دوم در صحنه خداحافظي آنها از يکديگر .
شما مي توانيد به شيوه هاي بسيار موثر زير ، زير متن را به کار بگيريد .
- با استفاده از زير متن مي توانيد براي پيرنگ خود يک دستورالعمل مشخص طراحي کنيد و به مخاطب بگوييد که شخصيت ها بايد چگونه باشند و چگونه رفتار کنند . ( اين شيوه در گونه هاي تريلر ، ماجراجويانه ، داستان هاي کارآگاهي و قصه هاي عشقي جوان پسند بسيار کاربرد دارد ) اين کار به شما اجازه مي دهد تا بسته هاي از هم گسسته اطلاعات را به طور باورپذيري در کنار هم قرار دهيد .
ــ با استفاده از زير متن مي توانيد اطلاعاتي بيش از آن چه که قهرمان داستان از آن اطلاع دارد ، به مخاطب منتقل کنيد و به اين ترتيب مخاطب را نسبت به داستان در موقعيتي برتر قرار دهيد . اين کار به مخاطب کمک مي کند تا بتواند از فجايعي که در پيش روي قهرمان قرار خواهند گرفت ، پيش از مواجهه خود قهرمان با اين حوادث و فجايع ، آگاه شود.
ــ زير متن به شما اين امکان را مي دهد تا پرسش يا پرسش هايي را که بايد قهرمان و نيز مخاطب با آنها مواجه شود ، نشان بدهيد . براي مثال در فيلم پدر خوانده 2 مايکل و آلفردو را مي بينيم که درباره آينده خانواده با هم بحث مي کنند . مايکل منتظر است تا برادرش آلفردو ، به نقش خود در کشتن يک گانگستر اعتراف کند ، اما آلفردو حرفي از اين موضوع به ميان نمي آورد . ما به عنوان مخاطب اين صحنه مي دانيم که قرار نيست در اين صحنه چيز خاصي روشن شود . توجه داشته باشيد که تاثير اين صحنه بيشتر به اين دليل است که ما قبلاً از مايکل شنيده ايم : « اگر اعتراف کند او را مي بخشم »
ــ با استفاده از زير متن مي توان موانع را در قصه نشان داد و ذهن مخاطب را نسبت به مشکلاتي که قرار است قهرمان با آنها رو به رو شود ، آماده کرد . در واقع وقتي مخاطب مي داند که بايد منتظر وقوع چه مشکلاتي باشد ، درام شکل مي گيرد . اين موضوع هم درست مثل آن چه قبلاً گفتيم ، مخاطب را نسبت به داستان در موقعيتي برتر قرار مي دهد.
ــ با مخفي کردن همه اطلاعات اصلي از ديد مخاطب آن هم تا آخرين لحظات ، مي توانيد نوعي حالت معماوار به قصه بدهيد . در واقع وقتي اطلاعات را به اين شکل به مخاطب ارائه مي کنيد و برخي لحظات را بدون توضيح باقي بگذاريد ، به طور ضمني به مخاطب خود مي گوييد که اگر کمي صبر داشته باشد و تا زمان مناسب قصه را دنبال کند ، همه چيز برايش روشن خواهد شد . تمام مواردي که در بالا گفتيم ، به نوعي با هم در ارتباط هستند . با اين کار شما نوعي حس انتظار و تعليق در ذهن مخاطب خود ايجاد مي کنيد و اينجاست که زير متن کاربرد اصلي خود را نشان مي دهد . مي توان از زير متن براي خلق موقعيتي که ذهن مخاطب را از موضوع اصلي منحرف مي کند و او را فريب مي دهد نيز استفاده کرد . با اين کار شخصيت شما يک حرف مي زند ، اما منظور ديگري از آن اراده مي کند . در اين لحظات شخصيت هاي ديگر قصه اطلاعي از اين معناي زير متني ندارند ( هر چند ممکن است آن را حس کرده باشند ) اما مخاطب بايد از اين زير متن مطلع باشد .
ــ به عنوان يک فيلمنامه نويس نه تنها بايد بدانيد که شخصيت قصه چطور يک صحنه را درک مي کند ، بلکه بايد از برخورد مخاطب و نحوه درک او از صحنه مذکور نيز کاملاً آگاه باشيد . سعي کنيد در ذهن مخاطب خود نفوذ کنيد .
زير متن فيلمنامه در اغلب موارد سبب مي شود تا مخاطب از نظر عاطفي به شکل قوي تر و غني تر با داستان درگير شود و چيزي فراتر از معناي ظاهري داستان را ، چه در پيرنگ اصلي و چه در پيرنگ فرعي ، تجربه کند . فيلم هايي که زير متن مناسب و موفق تري دارند ، بيش از فيلم هايي که از فقدان زير متن خوب رنج مي برند ، در ياد و خاطر مخاطبان خود باقي مي مانند .
تمرين : بازيگرها موقع بازخواني و تمرين يک صحنه تلاش مي کنند تا با استفاده از تکنيک هاي بازيگري زيرمتن موجود در آن صحنه را نشان بدهند . در مرحله نخست جملات فيلمنامه را همان طور که نوشته شده مي خوانند و سپس با درک تازه اي که از زيرمتن فيلمنامه به دست آورده اند ، به قرائت دوباره آن مي پردازند . شما هم همين کار را بکنيد . صحنه اي از يک فيلم محبوب خود را انتخاب کنيد . بهتر است در اين صحنه گفت وگو ، حرکات و يا کنش هاي پر محتوايي وجود داشته باشد . آن صحنه را خوب تماشا کنيد و سپس گفت وگوها و کنش هاي آن را روي کاغذ بياوريد . ( شکل ايده آل اين تمرين وقتي است که بتوانيد روي متن فيلمنامه آن صحنه کار کنيد ) حالا در زير هر سطر از گفت وگو يا کنش هاي صحنه مذکور بنويسيد که چه زير متني براي آن به ذهنتان مي رسد . بعد از انجام اين تمرين در مورد چندين صحنه از يک فيلم ، همين کار را در مورد صحنه هاي فيلمنامه خودتان هم اجرا کنيد . تمرين ديگري که مي توانيد براي فهم و درک درست از زيرمتن انجام دهيد آن است که صحنه ها و زيرمتن هاي فيلمنامه را بخوانيد و صداي خود را ضبط کنيد . سپس نوار را به عقب برگردانيد ، آن را دوباره گوش کنيد و از خود بپرسيد : « آيا زيرمتن اين صحنه در متني که نوشته ام ، براي مخاطب قابل درک هست يا نه ؟ »
منبع: ماهنامه فيلم نگار 25.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}